...

  НАША МРЕЖА

   ПОДРЖАВА

ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

НАША  Е - КЊИГА

         ЛЕГАТ

    МАТИЧНОСТ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО


    ЕДУКАЦИЈА

   ДОМИЦИЈАЛ

О НАМА

Градска библиотека „Љиг“ је једина установа културе у љишкој општини. У библиотеци се одржавају разноврсни програми – књижевне вечери, вечери монодраме, музичко-поетске вечери, изложбе слика, предавања, трибине, а све у функцији задовољавања разноврсних потреба корисника библиотеке и грађана љишке општине.

У овој установи културе гостовали су Јадранка Јовановић, Светлана Велмар Јанковић, Матија Бећковић, Владета Јеротић, Давид Албахари, Вида Огњеновић и многи друге личности из света културе, уметности и књижевности. Милован Данојлић је завичајни писац, рођен је у оближњем селу Ивановци. Током лета, када из Поатјеа (Француска) где живи последњих 20-так година, дође у родно село, радо свраћа у љишку библиотеку.

Љишке културне вечери су манифестација коју сваке године у јулу, у недељи пред рајачку косидбу организује Градска библиотека „Љиг“. Музичко-сценски програми на отвореном заокупљају пажњу љубитеља уметности или људи жељних забавних садржаја у топлим летњим данима а одлични програми организују се и у библиотеци.У оквиру Љишких културних вечери већ десетак година организују се ликовне колоније а радови са колонија остају у библиотеци.
Посебно су интересантни програми које је организовала Градска библиотека, везани за представљање култура других народа. Тако су у Љигу гостовале амабасаде Мексика, Грчке, Шпаније, Јапана, а представљен је и Руски дом, па су Љижани били у прилици да се упознају са културом, обичајима и историјом пријатељских држава и народа.


У јулу месецу 2010. године отворена је Дечја библиотека "Слободан Ж. Марковић". У њој се организују радионице за децу школског узраста, а предшколци са својим васпитачицама долазе у библиотеку, као и деца са учитељицама. 

У Дечјој библиотеци смештен је легат професора Слободана Ж. Марковића који је библиотеци поклонио 5.000 књига и преко Гетеовог института у Београду, најсаврменије библиотечке полице и опрему..