...

ИНФОРМАТОР О РАДУ

ПОДРЖАВА

НАША МРЕЖА

      Л Е Г А Т

е - ЧИТАОНИЦА

ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Ebiblioteka

НАША  Е - КЊИГА

Е-ЗАВИЧАЈНОСТ


    МАТИЧНОСТ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО


    ЕДУКАЦИЈА

  knjige

   ДОМИЦИЈАЛ

 

Дечја библитека Проф.др Слободан Ж. Марковић

Слободан Ж. Марковић рођен је у селу Горњи Мушић.
Завичајем је сматрао Мионицу, општину рођења, Ваљево, место где је учио Гимназију и Љиг, где је у проводио много времена, у својој кући на једном од љишких брежуљака.
Био је професор на Филолошком факултету у Београду, где покреће наставу књижевности за децу. Приредио је више антологија поезије и прозе, писао о Десанки Максимовић и другим значајним писцима. На челу Десанкине задужбине био је дуги низ година, такође на челу Међународног славистичког центра Србије. Био је један од оснивача Вукове задужбине и Задужбине Војвода Живојин Мишић. Змајеве дечје игре у Новом Саду, Фестивал хумора за децу у Лазаревцу, Југословенски фестивал детета у Шибенику су манифестације чије је оснивање повезано са именом уваженог професора Марковића.

У Културно просветној заједници Србије, 18.10.2007.године формиран је Национални ресурс центар књиге за децу "Слободан Ж.Марковић", са седиштем у Градској библиотеци уз Љигу.

       

У јулу месецу 2010. године отворена је Дечја библиотека "Слободан Ж. Марковић". У њој се организују радионице за децу школског узраста, а предшколци са својим васпитачицама долазе у библиотеку, као и деца са учитељицама. 

Дечја библиотека у Љигу, од дана отварања, носи његово име. 

У Дечјој библиотеци смештен је легат професора Слободана Ж. Марковића који је библиотеци поклонио 5.000 књига и преко Гетеовог института у Београду, најсаврменије библиотечке полице и опрему..

Библиотека поседује јединствену колекцију његових књига за децу и о књижевности за децу.