...

  НАША МРЕЖА

   ПОДРЖАВА

ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

НАША  Е - КЊИГА

         ЛЕГАТ

    МАТИЧНОСТ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО


    ЕДУКАЦИЈА

   ДОМИЦИЈАЛ

ЉИШКЕ КУЛТУРНЕ ВЕЧЕРИ 2017.

Библиотекарка у комшилуку

Пред 102 гледаоца, од којих су 45 били библиотекари у "плавој сали" хотела у бањи Врујци, глумица  Александра Манасијевић открила је тајне горко освежавајих догодовштина једне библиотекарке. У нашем комшилуку, поред бројних Љижана, за откривање библиотекарских тајни били су заинтересоване колеге из Ваљева. Мионице, Лајковца и Лазаревца, али и гости акредитованог библиотечког семинара ио примени гејмификације у библиотекама.

Уз салве смеха, сви са симпатијама прихватили "исповест" младе школоване библиотекарке која је "као колатерарна штета" скрајнута у огранак ван свих животних токова због неразумевања и "политичке подобности" код своје ВД. директорке. Тако се показало да бања Врујци може успешно да лечи и од библиотерских заблуда.

Оправдано су изостали представници медија који приче о библиотекама у овом крају воле да користе за личну употребу ,  промоцију. и сензације. 

Опширније: Библиотекарка у комшилуку

Гости из Скопља

Интернет клуб  Љиг организовао је студијско путовање  колега из Градске библиотеке „Браќа Миладиновци“ из Скопља, Македонија у репрезентативне библиотеке Србије. Свака библиотека коју су посетили  (Јагодина, Лазаревац, Љиг, Ваљево и Библиотеку града Београда) представила се са акцентом на онај садржај који чини ову библиотечку мрежу кохерентном у библиотечкој заједници Србије. Том приликом, Љиг је поред топлине библиотечког делања у малим срединама са поносом показао своји Дечју градску библиотеку "Слободан Ж. Марковић", која је гостима била од посебног значаја, јер је проф. Марковић био оснивач Катедре за Македонску књижевност у нас.

Гости су се у посебном панел програму БИБЛИОТЕКА - ЈУЧЕ, ДАНАС, СУТРА који је оргнизован у тренинг центру Интернет клуба у Врујцима упознали са принципима, али и резултатима рада наше НВО у библиотекарској и информацијској делатности.

Неизбежно је сећање на историски долазак 1.300 каплара из Скопља који су преломили Колубарску битку и наду да ће нова Колубарска битка за културу сачувати наш национални културни идентитет-

Опширније: Гости из Скопља

Завет и обећање

Поетско музички приказ књиге  ЗАВЕТ И ОБЕЋАЊЕ, аутора Љиљане Браловић окупио је у библиотеци скоро 100 пажљивих посетилаца.

У јединственом песничком приказању у славу ДЕСАНКЕ МАКСИМОВИЋ учествовали су ученици љишких школа и чланови КУД "Љиг" са гостима солуистима из Лазаревца.

Опширније: Завет и обећање

КЊИГЕ И ПАЛАЧИНКЕ

Национални дан књиге и енглески празник палачинки обежелени су данас у Дечјој библиотеци у Љигу. 
Професорка Ангелина Анић и њена сарадница Душица Илић, пекле су палачинке у библиотеци поводом почетка школе енглеског језика. 
Полазницима школе енглеског језика желим пуно успеха. Не сумњам да ће бити још сличних часова очигледне наставе веома укусног садржаја.