...

ИНФОРМАТОР О РАДУ

ПОДРЖАВА

НАША МРЕЖА

      Л Е Г А Т

е - ЧИТАОНИЦА

ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Ebiblioteka

НАША  Е - КЊИГА

Е-ЗАВИЧАЈНОСТ


    МАТИЧНОСТ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО


    ЕДУКАЦИЈА

  knjige

   ДОМИЦИЈАЛ

 

БАШКА ГИБАНИЦА

 98.jpg
Башка (четничка) гибаница спрема се овако…
У дубљу посуду се добро измешају јаја, стари кајмак, измрвљени сир, маст и млеко (додајте и со, по потреби).
Док се рерна греје (250 степени), у намашћену дубљу тепсију ређајте наизменично коре и припремљену смесу док не потрошите све састојке. Kору на врху премажите умућеним жуманцетом.
Пече се око сат времена.
Када се заврши са лечењем преко горње коре се размажу 2 кашике младог кајмака и одстоји 5-10 минута.

ФЕЈСБУК ВЕЖБА

Градска библиотека „Љиг“, заједно са младима из нашег окружења, уприличила је овај програм у тренутним условима- дакле, без публике. Надамо се да ће искреност, пажња и љубав уложени у овај програм наћи пут до вашег срца. У жељи да се ујединимо и заједнички баштинимо културно наслеђе, симбoличан назив програма: Светосавље-то смо ми!

ЛАЈKОВЧАНKА ОСВОЈИЛА ЉИЖАНЕ

У препуно Градској библиотеци у Љигу, Веља Жуњић, књижевник из Лајковца одржао је промоцију свог трећег романа "Лајковчанка" Са својм гостима Енесом Љајиће и Миром Kарановић Дамњановић, просуо је магију и једно мартовско предвечерје учинио чаробним.
Необично књижевно представљање проткано анегдотама, рецитацијом и песмом, никога није оставило равнодушним. Бројни аплаузи и осмеси фантастичне љишке публике су позив на неко ново дружење у будућности. "Лајковчанка", после Љига, наставља своје путешествије по Србији. Ускоро осваја срца у Новом Саду,Kосјерићу, Богатићу, Аранђеловцу и Лапову.

Опширније: ЛАЈKОВЧАНKА ОСВОЈИЛА ЉИЖАНЕ

И код нас услуга 65+

Желећи да изађе у сусрет старијим суграђанима, одлуком Управног одбора од 31.12.2018. године, Градска библиотека у Љигу  уводи нову категорију бесплатног трајног чланства „65+“ за особе старије од 65 година. 
Чланска карта 65+ има важност пуноправне чланске карте. Корисник који поседује чланску карту 65+ може да  има право да позајми 10 књига или друге библиотечке грађе на период од 20 дана.
Ако сте старији од 65 посетите вашу и постаните члан. Једном издате, ове чланске карте имају трајно важење.
За упис је потребно донети
личну карту или пасош.

Право на бесплатно учлањење имају особе старије од 65 година

WiFi култура Србије и у Љигу

Од 28.12.2018. у нашој библиотеци ради рутер WiFi културе Србије. Он омогућава бесплатних 30 минута Интернета за кориснике библиотечких услуга и приступ одабраних 26 + 26 садржаја дигиталних респозиторија наше културне баштине. Пројекат Интернет клуба из Љига ј је подржало Министарство култуире и информисања Републиике Србије.. Поред наше библиотеке, њиме су још обухваћена позоришта, музеји и библиотеке  из  Београда, Новог сада, Кикинде, Смедерева, Крагујевца, Ниша, Чајетине, и Лазаревца.  Пројекат, приведен је у потпуну оперативну фазу у рекордном року (започет 21.06.2018.) и предствља јединствену популаризацију дигитализованих саджаја културе, пре свега, младим корисницима WiFi мобилних услуга. 

Дигитална завичајност

Љубазношћу челних људи Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић" у Београду  учињен нам је доступним дигитализовани документ - Здравствена задруга претставља сељачки санаторијум.("Тежак" 07.01.1939).

Здравствена задруга у Љигу успела је са својим задругарима да подигне задружни дом у коме су смештене: задружна апотека, прегледаоница, амбуланта за указивање помоћи за хитне случајеве као и стан лекара.

Такође задружни лекар врши бесплатно преглед трудних жена а затим и одојчади до године дана и даје мајкама савете и упутства како треба децу неговати и хранити. У случају пак тешких порођаја задружни лекар указује хитну лекарску помоћ У последње време Задруга, да би усавршила и даље свој рад на здравственом подизању села набавила је и Рентгенов апарат, који је смештен у задружном дому и употребљава се при прегледу болесних задругара.

Тако је ова здравствена задруга постала прави сељачки санаторијум.

Опширније: Дигитална завичајност

Завичај и мало преувеличај...

Прикуљање, обрада, чување и популарисање штампане библиотечке грађе и других носилаца информација са територије завичаја јесте основни
и трајни задатак општинске народне библиотеке. Формиран, сређен и обрађен завичајни фонд у општинској народној библиотеци представља основу за развој информационе делатности општине.
Тај озбиљан задатак је и пред библиотеком у Љигу, поготово ако се зна по основу  "завичајности" у том фонду би требало да се нађе монографгска грађа која обједњује ова значајна имена српсе књиге:
Хаџи Ђера, Алексије Марјановић (Алек Марјано), Богосав Боца Марјановић,  Милован Данојлић, Лујо Данојлић, Радош Терзић - Пупушка, Драган Коларевић, Гордана Ћирјанић, Бошко Петровић, Драгиша Божоћиле Марјанович,  Гордана Косановић,  др Слободан Ж.Марковић, Мирко С. Марковић,  мр Миодраг Павловић, Сања Дачић...
 

Концерт харфи

У љишкој библиотеци одржан концерт харфе, ученика мр Дијане Сретеновић, професорке у Музичкој школи "Мокрањац". Љижанима су се представиле две ученице ове школе.
Миња Стојановић, ученица друге године, освајала је бројне награде на домаћим и међународним такмичењима. На Републичком такмичењу ове године добила је прву награду. На манифестацији "Месец српске културе у Великој Британији", у фебруару, била је један од учесника.

Марија Зороја, ученица четврте године, поред првих награда на Републичком такмичењу, освајала је награде и на међународним такмичењима "Петар Коњовић", у Велењу (Словенија) и у Штокхолму, у Шведској. И она је била учесница на концерту у Амбасади Србије у Лондону на манифестацији српске дијаспоре.
Ученици мр Дијане Сретеновић, полазници Летње радионице харфе - Липље трећу годину (после 2015. и 2016.), своје умеће свирања на овом необичном инструменту приказали су љишкој публици.

Сарадња библиотека Љиг, Мионица, Лајковац, Лазаревац

У селу Горњи Мушић (заселак Мала Маришта) у МАРКОВИЋА АВЛИЈИ - дворишту родне куће оснивача катедре књижевности за децу на Београдском Универзитету, др. Слободана Ж. Марковићам у среду, 13 септембра 2017. године од 16 сати, биће одржана велика РАДИОНИЦА СЕЋАЊА српских писаца за децу. 

Гостујући програм Фестивала хумора за децу Лазаревац, стваралачки ће обележити сећање на школске дане омиљеног професора који већ две године није са нама.

Ауторски прилози стваралаца који том приликом буду настали биће трајно сачувани у Дечјој градској буиблиотеци „Слободан Ж. Марковић“ у Љигу.
Очекују се : 
Душан Поп Ђурђев, Радмила Булатовић, Слободан Станишић, Урош Петровић, Градимир Стојковић, Тоде Николетић, Виолета Јовић, Бранко Стевановић, Драгомир Ћулафић, Славка Грујичић, Бошко Ломовић, Дејан Алексић, Весна Алексић, Пеђа Трајковић, Велимир Ралевић, Гордана Тимотијевић, Горан Новаков, Гордана Малетић, Милоје Радовић..

Опширније: Сарадња библиотека Љиг, Мионица, Лајковац, Лазаревац

ЉИШКЕ КУЛТУРНЕ ВЕЧЕРИ 2017.

Библиотекарка у комшилуку

Пред 102 гледаоца, од којих су 45 били библиотекари у "плавој сали" хотела у бањи Врујци, глумица  Александра Манасијевић открила је тајне горко освежавајих догодовштина једне библиотекарке. У нашем комшилуку, поред бројних Љижана, за откривање библиотекарских тајни били су заинтересоване колеге из Ваљева. Мионице, Лајковца и Лазаревца, али и гости акредитованог библиотечког семинара ио примени гејмификације у библиотекама.

Уз салве смеха, сви са симпатијама прихватили "исповест" младе школоване библиотекарке која је "као колатерарна штета" скрајнута у огранак ван свих животних токова због неразумевања и "политичке подобности" код своје ВД. директорке. Тако се показало да бања Врујци може успешно да лечи и од библиотерских заблуда.

Оправдано су изостали представници медија који приче о библиотекама у овом крају воле да користе за личну употребу ,  промоцију. и сензације. 

Опширније: Библиотекарка у комшилуку