...

ИНФОРМАТОР О РАДУ

ПОДРЖАВА

НАША МРЕЖА

      Л Е Г А Т

е - ЧИТАОНИЦА

ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Ebiblioteka

НАША  Е - КЊИГА

Е-ЗАВИЧАЈНОСТ


    МАТИЧНОСТ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО


    ЕДУКАЦИЈА

  knjige

   ДОМИЦИЈАЛ

 

5 razloga zašto su e knjige bolje od štampanih

Diksusija koja traje i koja će, možda, trajati večno jeste da li su e knjige bolje od štampanih izdanja ili je situacija obratna?! Zastupnika obe teorije ima i biće ih, pa će uvek postojati knjigoljupci koju više vole štampano izdanje, knjižare i biblioteke, dok će oni koji vole digitalizaciju uvek biti na stranu elektronskih oblika. Ovde nema mnogo mesta za rasprave, jer jednostavno sve ima svojih prednosti i mana.

Postoje razlozi koji će uvek biti na strani jednih ili drugih, a mi izdvajamo njih 5, iako ih ima još dosta, koji govore dovoljno o tome zašto su i kada su to e knjige bolje od štampanih.

E knjige dozvoljavaju pristup ODMAH

Jedan od veoma bitnih razloga koji čine da su elektronske knjige primamljivije jeste dostupnost. Nema potrebe da izlazite iz svog doma, sa posla, kako biste otišli do knjižare, jer postoje e knjige koje odmah možete preuzeti sa sajtova knjižara, a njihova cena je dosta pristupačnija nego kada govorimo o štampanim izdanjima, što i jeste dodatna prednost elektronskog oblika. Pored toga, sve veći broj biblioteka nudi mogućnost preuzimanja e knjiga, iz najrazličitijih sfera, što olakšava proces čitanja ili učenja svima.

Ne zauzimaju prostor

Osim memorije na elektronskom čitaču, laptopu, tabletu ili telefonu, vaše police neće biti pretrpane naslovima koje želite da pročitate. Naravno, to ne znači da na policama ne treba da se nađu određeni naslovi, ali je činjenica da nema uvek dodatnog prostora da se kućna biblioteka širi, a upravo digitalizacija udžbenika i knjiga uopšte čini da taj problem ni nemate. Kao ni prašinu koja se na knjigama nakuplja.

Ekološka prednost elektronskih knjiga

Kada govorimo uštedi novca, mesta, moramo da pomenemo i uštedu koja se ostvaruje na radost životne okoline. Za svaku knjigu, njenu štampu, potrebno je mnogo papira, a nastaje i dosta otpada. E knjige omogućavaju da stabla budu sačuvana u prirodi, a ujedno da priroda bude sačuvana od nepotrebnog otpada. U vremenu kada je svest svakog pojedinca važna u okviru očuvanja životne sredine e knjige predstavljaju jedan od dobrih načina da se planeti pomogne.

Elektronski čitači poseduju rečnike nepoznatih termina

Koliko puta vam se dogodilo da u toku čitanja ne znate značenje neke reči ili stručnog termina? Ovo je pojava koja je sasvim česta i uredna, a koja u toku čitanja štampanog izdanja zahteva da otvarate rečnik ili na internet pretaživaču da pronalazite njihovo značenje. Za razliku od toga, elektronski čitači poseduju ugrađene rečnike termina, tako da već u momentu čitanja u nekoliko sekundi, bez drugih pomagala možete sebi razjasniti značenje pojma i nastaviti sa čitanjem gde ste stali. Ozbiljna je ušteda vremena, ali i energije.

Čitaju i u mraku

Jedna od zanimljivih prednosti, posebno za osobe koje vole da čitaju pred spavanje, jeste da ih je moguće čitati i u mraku, jer uređaji putem kojih se e knjige čitaju imaju svetlost koja ne zahteva ni lampe, ni upaljene sijalice, niti ikakvo dodtano osvetljenje. Tako da nećete morati više da ustajete iz kreveta i gasite svetlo kada nakon čitanja nastupi pospanost.