...

ИНФОРМАТОР О РАДУ

ПОДРЖАВА

НАША МРЕЖА

      Л Е Г А Т

е - ЧИТАОНИЦА

ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Ebiblioteka

НАША  Е - КЊИГА

Е-ЗАВИЧАЈНОСТ


    МАТИЧНОСТ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО


    ЕДУКАЦИЈА

  knjige

   ДОМИЦИЈАЛ

 

КултурАкција- Викенд културе у Љигу

У окиру КултурАкције протеклог викенда, у Градској библиотеци "Милован Данојлић", одржано је низ интересантних догађаја. На иницијативу наше суграђанке Анице Марковић урађен је мурал са мотивима српске традиције. Ауторке ове форме уређења јавних места су Јасна Марковић и Маријана Аруновић. Веома интересантно предавање о симболима на средњовековним споменицима из Дића чули смо од археолога Александра Ђукића - удружење Челник. Пажњу је привукло и приказивање филма Со земље, чувеног редитеља Вим Вендерса . У оквиру ликовне колоније,  са String art-oм и радионицом накита,  учествовало је  чак осам стваралаца из Љига и Лајковца на тему национална традиција. Радови се могу видети у библиотеци до 5. новембра. 

 О традицији, породичној трпези, исхрани опет својеврсној уметности, веома инспиративно говорио је хаџи Саша Мишић. " У храни је записано путовање једног народа кроз векове...Кроз сударе укуса на тањиру доживљавају се судари цивилизација који се одвајкада одвијају на Балкану....Заборављена пића и посластице стрпљиво чекају да буду препознати, и да нас подсете на вечите вредности - оданост, племенитост и драгоценост времена проведеног са најмилијима" - Одисеја хране. 


 Ивана Мишић показала је да емоција преточена у акварел или графику може да каже више од хиљаду речи. Радионица коју је одржала академска вајарка Нина Недић показала је да Љиг има врло талентоване деце и за овај уметнички правац.  Захваљујемо свим учесницима уз позив грађанима да својим предлозима и учешћем заједно обогаћујемо живот и сваког дана научимо нешто ново.