...

ИНФОРМАТОР О РАДУ

ПОДРЖАВА

НАША МРЕЖА

      Л Е Г А Т

е - ЧИТАОНИЦА

ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Ebiblioteka

НАША  Е - КЊИГА

Е-ЗАВИЧАЈНОСТ


    МАТИЧНОСТ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО


    ЕДУКАЦИЈА

  knjige

   ДОМИЦИЈАЛ

 

У ПРОЛЕЋЕ КРОЗ ШУМУ...

У недељу, 7. априла, завршен је  4. Поход Стазама Милована Данојлића. У посети су нам ученици из Тринаесте београдске гимназије, чији је ученик био и сам Милован. Читали су нам одломке из њихове монографије, сећања и записe Милована Данојлића "Пролазак преко Бановог брда".. .Сви смо уживали, онако како је то Песник чинио:
"Седнем на кућни праг, гледам шумска дрвета, небо, облаке, слушам птице. Уживам у Божјој творевини..."
Преносимо запис проф. српског језика Маријане Неговановић Обрадовић о походу: 

 

 

 

"Ученици XIII београдске гимназије осветлили су нам делић поетског света Милована Данојлића гледано с Бановог брда, а онда смо их повели стазама Данојлићевог поетског опуса, богазима детињства и путевима школовања душе...
Чудесни празнични дан употпунио је својом поезијом и Карели Песме , гостољубље породице Драгутина Данојлића, његова ћерка Верица Сретеновић која нас је окрепила својим домаћим ђаконијама и свештеник Светолик Марковић који је маркирао ову стазу и дочекао нас на Камаљу.
Поход се завршио у школи у Ивановцима, својеврсном радионицом "Песник расте у сенци дрвећа", уз трпезу и записе учесника похода...
Било је непоновљиво, утисак дана су и даље деца, гимназијалци, који су уживали у природи, у домаћим питама и кифлицама, печеном дулеку, домаћим соковима, у мирису траве, у тишини...Сви смо уживали, онако како је то Песник чинио:
"Седнем на кућни праг, гледам шумска дрвета, небо, облаке, слушам птице. Уживам у Божјој творевини..."